Aliments per la solidaritat

El concepte “Banc d’aliments” neix a Phoenix (ARIZONA EEUU) l’any 1966 de la mà de John van Engel, quasi 20 anys després, el 1984 arriba a Europa, amb el Banc d’Aliments de París. A Catalunya, Barcelona, ens arriba l’any 1987. Haurem d’esperar a l’any 1995 per disposar-ne d’un a La Seu d’Urgell, amb la col.laboració de l’Ajuntament i la Creu Roja.

La tasca que suposa aquest tipus d’activitat solidària requereix de la implicació d’Administracions, d’Entitats i de Voluntaris. Tots plegats amb un objectiu comú: Promoure xarxes solidàries de proximitat que permetin, entre d’altres, reduir la fam, la pobresa, l’exclusió social i el malbaratament alimentari.

UNA MICA D’HISTÒRIA DEL PROJECTE ALIMENTS PER LA SOLIDARITAT

L’any 1995 s’organitza a La Seu el servei de distribució d’Aliments solidaris, amb aliments provinents del FEGA, que compra aliments amb fons europeus i una participació de fons espanyols. En els seus inicis era Creu Roja qui feia el repartiment dels queviures i l’Ajuntament era el responsable de les gestions administratives, demanda de subvencions i transport dels aliments des de Lleida a La Seu.

El primer local, en un magatzem municipal en el camí de Sota Palau, queda petit i comença a buscar-se un local més gran i adequat. Més endavant nous voluntaris a nivell particular i a través de Càritas i La Seu Solidària,  s’ incorporen  a aquest projecte.

Durant la darrera dècada els voluntaris i els usuaris augmenten, així com la implicació de les Entitats ja citades. El projecte adopta una nova denominació “Aliments per la Solidaritat” (Càritas – Creu Roja – La Seu Solidària – CAPAU). Càritas ofereix un nou local al Carrer Canonges, que és l’actual, mentre es prepara el trasllat als antics locals de MAVISA a l’avinguda Valls d’Andorra.

L’objectiu prioritari continua sent aportar aliments bàsics a les famílies que pateixen greus dificultats econòmiques i col·laborar en la millora de l’eficiència de la cadena de producció i distribució d’aliments, reduint-ne el malbaratament i contribuint en la rebaixa dels costos ambientals.

Actualment el CAPAU s’ocupa de determinar les famílies que necessiten el servei, i el mateix CAPAU conjuntament amb les entitats, d’organitzar-lo: l’arribada, emmagatzematge i control dels aliments, la conservació, distribució… Així com la recollida i distribució dels excedents locals (aliments frescos), i les campanyes puntuals com el Gran Recapte i d’altres.

La Seu Solidària col.labora directament durant les vacances escolars col.laborant amb l’adquisició d’aliments frescos per a famílies amb infants i aduls que viuen sols.

MEMÒRIA 2016